Σεμινάρια Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Τέχνης με ελεύθερη είσοδο

 
 

Εν μέσω δυσκολιών βρίσκεται πολλές φορές η ευκαιρία. Η «Καλλίπολις» είναι μια ομάδα νέων επιστημόνων που θεωρεί πως μια σπουδαία ευκαιρία σε εποχές μεταβατικές είναι το μοίρασμα της γνώσης και ο συλλογικός στοχασμός πάνω σε σημαντικά έργα πολιτισμού και νέες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας. H πνευματική διεύρυνση θα μας βοηθήσει να ζήσουμε πληρέστερα, δηλαδή πιο συνειδητά και πιο συλλογικά.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Σάββατο, 10.30 π.μ.-12.30 μ.μ. / Διάρκεια προγράμματος: έως 8 Ιουνίου 2019

Στις συναντήσεις αυτές εστιάζουμε σε ζητήματα ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, εξετάζοντας τόσο τις απόψεις και τα επιχειρήματα των στοχαστών όσο και τη σχέση τους με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Θα μελετηθούν έργα των Macchiavelli, Montaigne, Hobbes, Spinoza, John Locke, Joseph Butler, David Hume, Adam Smith, Montesquieu και Rousseau, δηλαδή Ευρωπαίων στοχαστών που έζησαν από το 16ο έως το 18ο αιώνα.
Διδάσκει η Γεωργία Σερμαμόγλου-Σουλμαΐδη, Διδάκτωρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Virginia.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
Σάββατο, 13.00 μ.μ.-15.00 μ.μ. / Διάρκεια προγράμματος: έως 23 Μαρτίου 2019

Σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων θα συζητήσουμε την κατασκευή της ανθρώπινης ταυτότητας. Θα μελετήσουμε την ιστορία και συγχρόνως τις σιωπηλές ιστορίες στην τέχνη του 19ου  αιώνα. Θα μας απασχολήσει η δημόσια και η ιδιωτική ζωή των γυναικών, το γυναικείο ιδεώδες, η γυναίκα στην εκπαίδευση και την επιστήμη.
Διδάσκει η Νάνση Ζωγράφου, αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα φύλου και στη μουσειολογία.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Σάββατο, 13.00-15.00 μ.μ. / Διάρκεια προγράμματος: 30 Μαρτίου - 4 Μαΐου 2019

Πολλοί σήμερα υποστηρίζουν ότι ο ψυχικός κόσμος είναι παράγωγο του εγκεφάλου. Είναι έτσι, ή τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και πιο σύνθετα; Έξι συναντήσεις με θέμα την φύση της σχέσης μεταξύ εγκεφάλου και ψυχικού κόσμου.
Διδάσκει ο Θωμάς Ματσούκας, Ψυχίατρος.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο, 15.00-17.00 μ.μ. / Διάρκεια προγράμματος: έως 8 Ιουνίου 2019

Η Ευφροσύνη Σπανέα θα παρουσιάσει τις νέες εξελίξεις στο χώρο της ψυχολογικής και νευροψυχολογικής έρευνας, μέσα από το φίλτρο της πολύχρονης κλινικής της εμπειρίας, σε θέματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση και την ανάγκη μας για αλληλεξάρτηση. Ο κύκλος μαθημάτων συναντήσεων διαπραγματεύεται θέματα που αφορούν τις εσωτερικές αντιφάσεις, το πώς μαθαίνουμε την αγάπη, το ανθρώπινο κακό, δηλαδή το ερώτημα πώς καλοί άνθρωποι καταλήγουν να διαπράττουν κακές πράξεις, την ψυχική ασθένεια και το ψυχικό τραύμα, την σύγχρονη επιστήμη της θετικής ψυχολογίας και την παγκόσμια συμπόνια.
Διδάσκει η Ευφροσύνη Σπανέα, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Σάββατο, 17.30-19.30 μ.μ. / Διάρκεια προγράμματος: έως 23 Μαρτίου 2019

Ένα εργαστήριο για τη μελέτη, τη δημιουργία και τις ευεργετικές ιδιότητες της ποίησης.
Διδάσκει η Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Τόπος διεξαγωγής συναντήσεων:
Σαμψούντος 4 (ισόγειο), Βύρωνας, Αθήνα

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Πληροφορίες:
τηλεφωνικά, καθημερινά, στο τηλέφωνο:  69 76 15 00 07

Σχόλια

26.05.2020 07:23

nasta

.